22 Kasım 2018 Perşembe

KÖTÜ GİDEN BİR EVLİLİĞİN DÜZELTİLMESİ İÇİN ÇİFTLERİN BİLMESİ GEREKENLEN

    
Evlilik hayat boyu bir ilişkidir ve çiftlerin değişik dönemlerde zorlu sınavlardan geçmeleri ve problemlerle karşılaşması kaçınılmazdır. İyi giden bir evlilik zamanla kötüye gidebilir ve ne zaman olursa olsun, çiftler ilişkilerini nasıl düzelteceklerini bilmelidir. Kötü bir evliliği tamir etmek kolay değildir, ancak imkansız da değildir. Kötü bir evliliğin boşanma ile sonuçlanması gerekmez. Evliliğinizin kurtarılmaya değer olduğunu düşünüyorsanız, kötü bir evliliği düzeltmek için aşağıdaki yollar çok yardımcı olabilir.

Genelde tartıştığınız konuların bir listesini yapın. Evliliğinizdeki sorunları göz ardı ederseniz, işler daha da kötüleşebilir. Kötü bir evliliğin onarılmasında, evliliğinize neler olduğunu analiz etmek ve ilişkinizdeki tartışmaları veya kavgaları tetikleyen şeylerin bir listesini yapmak faydalı olacaktır. Listeye oluşturduktan sonra, bu konulara bir son vermek için uygun çözümler bulun.

Dürüst mücadele edin. Evlilikte tartışmalar ve kavgalar kaçınılmazdır, ancak haklı olduğunuzda eşinize zarar verebileceğiniz anlamına gelmez. Dürüst mücadele demek eşinize takma isim kullanmamak, küfür etmemek, alay etmemek, olumsuz yorumlar yapmamak, kötü eleştirilerde bulunmamak ve onu utandırmamak anlamına gelir. Eşinizle kirli savaşmak hiçbir şeyi çözmeyecek ama durumu daha da kötüleştirecek. Kötü bir evliliğin tamir edilmesinde,  daha sonra pişman olabileceğiniz şeyleri söylemekten kaçınmak için, eşiniz tartışmayı alevlendirmeye başlarsa, sakin kalmayı öğrenmeniz gerekir. Çünkü en sinirli anlarda en kötü sözler söylenir ve genellikle bu sözler unutulmaz olur. İlerde evliliğin tamiri aşamasında karşınıza çıkacaktır.

Olumlu değişimi önce kendinizden başlatın. Başka bir kişinin tepkilerini kontrol edemeyeceğiniz kabul edilirse, sadece kendi tepkilerinizi kontrol edebileceğinizi anlarsınız. Kötü bir evliliği tamir etmek, eşinizin değişmesine zorlamak anlamına gelmez. Eşinizin değişmesi için zorlamak, ona bunu sürekli dikte etmek işe yaramayacaktır çünkü eşinizi değişmeye zorlamak onun daha çok direnç koymasına neden olacaktır. Eşinizi değiştirmeye çalışmak yerine, kendinizi daha iyi için değiştirmeye odaklanın. Evliliğinizdeki olumlu değişimi etkilemek için farklı olarak neler yapabileceğinizi düşünün.

Endişelerinizi olumlu bir şekilde ifade edin. Çok olumsuz olmak, başka sorunları davet eder. Endişeleriniz varsa, bunu olumlu bir şekilde ifade edin ve suçlayıcı olmayın ve parmak işaretlerinden kaçının. Endişelerinizi belirtirken, eşinizi suçlamak gibi görünmekten kaçınmak için “Sen” yerine “Biz” veya “Ben”i kullanın. “Sen bu şekilde yapınca.…” demek, yerine “Bu şekilde yapılınca…..” şeklinde söylenebilir. Kötüye giden şeyi belirtirken kişiselleştirmek yerine “biz”, “ailemiz” kavramları ile vurgulayın. Endişelerinizi ifade etme şekliniz, alacağınız yanıtı etkileyebilir.

Kararları birlikte verin. Bir evlilikte, çiftler çatışmaları önlemek için ortak kararlar vermelidir. Bazen çiftler karar vermede birbirlerine danışmazsa sorunlar ortaya çıkar. Farklılıklarınız varsa, birbirinizin endişelerini dinlemek ve ikinizi de memnun edecek kararlar almak önemlidir. Ortak bir karara varamazsanız, birlikte bazı şeylerden ödün vermek en iyisidir. Önemli olan, birbirinizin endişelerini dikkate almanızdır.

Başka bir ilişki düşünmeyin. Kötü bir evlilik, çiftleri aldatmalara karşı savunmasız hale getirir.  Evliliklerdeki aldatmalar en çok evliliklerin kötü giden dönemlerinde olmaktadır.  Aklıselim davranın ve her zaman başka bir ilişkinin sorunlu giden evliliğinizin çözümü olmadığını aklınızda bulundurun. Aldatma söz konusu olduğunda ise kötü bir evliliği tamir etmek çok daha zor olabilir. Evliliğiniz kötü günlerden geçerken başka bir ilişkiye girmeyi bırakın bunu düşünmeniz bile evliliğinizi düzeltmeniz için yapmanız gereken şeylere odaklanmanızı engeller.

Bir uzmandan yardım isteyin. Kötü bir evliliği tamir ederken, evliliğinizden vazgeçmeden önce tüm olası çözümleri kullanmak en iyisidir. Yardım aramadan önce kelimenin tam anlamıyla umutsuz olan çiftler vardır, ancak danışmanlık ve tedavi sonrası evliliğini devam ettiren çiftler vardır. Uzman yardımı almak için işler iyice çığırından çıkmadan harekete geçmek gerekir. Çünkü belli bir noktadan sonra uzman yardımı da işe yaramayabilir. Bazen çiftler basit problemleri bile uzlaşamadıkları için çözemez. Eşiniz ile birlikte problemleri çözmede tıkandığınızı hissederseniz uzman yardımı bu noktada devreye girmelidir. Her evliliğin kurtarılamamasına rağmen, boşanma kötü bir evliliğin çözümü değildir. Boşanma geçmesi gereken acı verici bir süreçtir, bu yüzden boşanmanın vermiş olduğu travmadan sizi kurtarmak için profesyonel yardım almak en iyisidir.

Kötü bir evliliği düzeltmek “çok iş” anlamına gelir, ancak kalıcı bir ilişki kurmak istiyorsanız, bunun için çok çalışmanız gerekir.  Birçok şeyden ödün vermeniz gerekebilir. Evlilik, sürekli beslenmesi gereken yaşam boyu bir ilişkidir. Bunun için de evli kaldığınız sürece bir sonraki gün için çalışmanız gerekir.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder