30 Mayıs 2018 Çarşamba

ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİ

ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİ NEDEN ÖNEMLİDİR!  

"Özgüven eksikliği olan insanlar, hayal bile kuramıyor."
Özgüven, kariyer yaparken veya iş hayatınızda başarılı olabilmek için çok önemli bir unsurdur. Erkeklere oranla kadınlar özgüven eksikliğine daha fazla eğilimlidirler. Bilgimize, yeteneklerimize, görünüşümüze olan eksik inancımız bizi özgüvensiz yapmaktadır. Bizler çoğu zaman gerçekte olduğumuz kadar iyi olmadığımıza inanıyoruz.
Özgüven adı verilen güven dereceniz, kendinizde ve yeteneklerinizdeki güven veya inançtır. Benlik saygısı, kendinizin sahip olduğu görüştür.
Gerçekçi güven duygusu ve olumlu benlik saygısı, nasıl düşündüğünüzü, nasıl davrandığınızı, başkaları hakkında ne hissettiğinizi ve yaşamda ne kadar başarılı olduğunuzu etkiler. Özgüven, her şeyi yapabileceğiniz anlamına gelmez. Kendine güvenen insanların gerçekçi beklentileri vardır. Beklentilerinin bir kısmı karşılanmadığında bile, pozitif olmaya ve kendilerini kabul etmeye devam ederler 



Özgüven Seviyenizi Anlamak
Özgüven, kendinizin ve içinde olduğunuz durumların olumlu ancak gerçekçi yönlerini görmenizi sağlar. Eğer özgüveniniz varsa, genellikle zorluklardan korkmazsınız, inandığınız şeylere ayak uydurursunuz ve kendi sınırlarınızı kabul etme cesaretiniz vardır.

Çoğumuzun hayatında kendimizi hiç güvende hissetmediğimiz durumlar vardır, aynı zamanda bazı durumlarda da oldukça yetkin hissettiğimiz olur. Doğru bir özgüven duygusuna sahip olmak, aşırı ya da umursamaz davranmaktan kaçınmanız anlamına gelir. Yapabildiğiniz görevlerde risk almaktan korkmamanız ve istediğiniz ya da yapmanız gereken şeylerle karşılaştığınız zaman korku ve endişe ile felç olmamanız anlamına gelir.
Kendine güveni yüksek olan insanlar genellikle bilinmeyenden korkmazlar, inandıkları şeylere ayak uydururlar ve medeni cesaret gösterirler. Utangaçlık göstermezler. Kişinin özgüvenin kaybetmesi ise artık yapabileceği şeyler karşısında var olan yeteneğine güvenmemektir. Geçmişteki başarısızlıkların, ya da önceden tahmin edilememiş kötü bir deneyimin sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Öz-Güven İlk Başlarda Nasıl Geliştirilir?
Birçok faktör kişide özgüven gelişimini etkiler. Çocukların ilk yıllarında kendileri hakkındaki duyguları için çok önemlidir. Ebeveynlerin çocukları için sorumluluk almaları gereken zamanlarda buna müsaade ettikleri zaman, çocuklar özgüven duygusu için sağlam bir temel atar. Eğer bir ya da her iki ebeveyn çocuklarına karşı aşırı derecede eleştirel davranıyorsa ya da aşırı taleplerde bulunuyorsa, aşırı koruyucu ve bağımsız davranmalarını engelliyorsa çocuklar kendilerinin aciz, yetersiz veya bayağı olduklarına inanabilirler.
Bununla birlikte, eğer ebeveynler, çocukların kendi kendine güvene yönelik hareketlerini teşvik edip, hata yaptıkları zaman çocuklarını kabul edip sevdikleri takdirde, çocuklar kendilerini kabul etmeyi öğrenecek ve kendilerine güven geliştirme yolunda ilerleyeceklerdir.
Şaşırtıcı bir şekilde, özgüven eksikliği, yetenek eksikliğiyle ilişkili değildir. Bunun yerine, genellikle ebeveynlerin ve toplumun, diğerlerinin gerçekçi olmayan beklentilerine veya standartlarına odaklanmanın bir sonucudur. Arkadaşların etkileri, ebeveynlerin etkilerinden daha güçlü olabilir. Toplum kişinin kendisi ile ilgili duyguları şekillendirebilir.
Güvenle ilgili herhangi bir tartışma öz saygı ile ilgili bilgileri içermelidir. Özgüven, bir şeyde başarılı olabileceğinizi bilmek, benlik saygısı, yaşamın tüm iniş çıkışlarından bağımsız olarak, kendini beğenme sevme ve değerli hissetme kapasitesidir. Kişisel değeriniz, inançlarınız ve felsefeniz, kendinize biçtiğiniz değer ile ilgilidir.
Sağlıklı bir benlik saygısı olan bir kişi kendisi ile barışıktır. Sağlıklı bir benlik saygısı, başarıya bağlı değildir. Başarısızlık ile uğraşmak da kişinin benlik saygısı sonucunda ortaya çıkar. Kendimizi başkalarıyla karşılaştırmanın bir sonucu olarak ortaya çıkmaz, çünkü her zaman daha iyi birileri vardır. Sağlıklı bir benlik saygısı, kim olduğumuzu bilmekten ve neyi yapıp yapamayacağımızı bilmemiz sonucunda oluşur. Öte yandan, düşük benlik saygısı birçok sağlıksız davranışı teşvik etmektedir. Her ne kadar bu davranışsal problemlerden haberdar olsak da, sorunun özü olan düşük öz saygı ilk önce ele alınmadıkça bu davranışsal problemleri değiştirmek zordur.
Başarısız olduğunuzda kendinizi kötü hissetmeniz doğaldır, çünkü başarısızlıklar karşısında kişinin kayıtsız kalması sağlıklı bir durum değildir. Olumsuz bir olay hakkında kötü hissetmek, olay hakkında net bir şekilde düşünmenize, durumun değiştirilip değiştirilemeyeceğine karar vermenize neden olur. Sonuçta durumun değiştirilmesine veya değiştirilemezse yapıcı bir öz eleştiri yapmanıza yardımcı olabilir. Fakat çarpıtılmış bir öz eleştiri, kişi için yıkıcı hale gelebilir, doğal üzüntü halini depresyona dönüştürebilir. Olumsuz duygularımız ne kadar çok sağlıksızlaşırsa, düşünebilme yeteneğimize daha fazla müdahale eder ve davranışlarımızı değiştirmenize engel olur.
 

Güven ve Benlik Saygısı Oluşturma
Öz saygımız ve güvenimizdeki zorluklar günlük yaşamın bir parçasıdır. Önemli olan, başarısızlığın ve olumsuz deneyimlerin nasıl üstesinden gelineceğini öğrenmektir.
Kendine güven ve olumlu benlik saygısı öğrenilebilir. Bu öğrenme değişiklikleri, yeni davranışları içerecek ve zaman ve enerji alacaktır. Benlik saygısı ve güven inşa etmek eski alışkanlıkların kırılmasına ve yeni üretkenliklerin geliştirilmesine bağlıdır. Yok edilmesi gereken anahtar alışkanlık, olumsuz düşünme alışkanlığıdır. En önemli olumsuz düşünce ise kişinin kendisi ile ilgili olanlardır. Muhtemelen bunun değişmez olduğunu varsayıyorsunuz, ama değil! Düşüncelerinizin olumsuz olduğunu anlamak ve nasıl ele alacağınızı öğrenmek, benlik saygınızı artırmaya başlamanın etkili bir yoludur. Daha iyi bir benlik saygısı oluşturmak ve daha güvenli olmak için çalışmaya başlayabileceğiniz birkaç öneri:
  • Hayatta olanlara göre kendinizi yargılamaktan vazgeçin, dış olayları kendinize temel almayın.
  • Kendinizi ve başkalarını geçmiş hatalardan dolayı bağışlayın. Eski kinleri korumak için, daha üretken alanlarda kullanabileceğiniz çok fazla zaman ve enerji harcar.
  • Farklı düşünmeyi öğrenin. Öz eleştiri ve ilgisiz düşüncelere düştüğünüzde, bunları not edin ve onları olumlu düşüncelere dönüştürün.
  • Gerçekçi olarak neleri başarabildiğinize göre hedefler belirleyin ve daha sonra potansiyelinizi geliştirmek için adım adım çalışın.
  • Güçlü yönlerinizi vurgulayın. Yapamayacağınız şeyden ziyade yapabileceğiniz şeylere odaklanın.
Kendine güven ve öz saygı öğrenilir, miras alınmaz. Dolayısıyla güven eksikliği kalıcı olmak zorunda değildir. Güven eksikliği ve olumlu benlik saygısı eksikliği öğrenildiği için, bunlar yeni öğrenmeyle değiştirilebilir. Güven ve benlik saygısı geliştirmek psikoterapi ile etkin bir şekilde sağlanmaktadır.
Kişisel Yardımı İster misiniz?
Hiç kimse güvensiz insanların etrafında olmasını istemez, onlarla iş yapmayı tercih etmez, onları işe almaz. Başlangıçta bunu fark etmeseler bile, fark ettiklerinde mesafe kurmaya başlayacaktır. Hiç kimse, verdiği kararlarından şüphe duyan ve bir türlü eyleme geçemeyenlere kariyer fırsatı vermez.
Duygularınızı ve davranışlarınızı değiştirmek ve yaşamınızı geliştirmek için gerçekten yardım istiyorsanız, tam potansiyelinizin farkında değilseniz ofisimize ön görüşme için bizi aramaktan çekinmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder