25 Mayıs 2018 Cuma

ÇİFT TERAPİSİ OLMADAN KÖTÜ GİDEN EVLİLİK KURTARILABİLİR Mİ?


ÇİFT TERAPİSİ OLMADAN KÖTÜ GİDEN EVLİLİK KURTARILABİLİR Mİ?


Şöyle bir örnek düşünelim; Mutsuz bir evliliğin içinde sıkışıp kalmış bir kadın. Anne! Eşi aile danışmanlığına gitmeyi reddetmekle kalmayıp, evliliklerinin kurtarılması gerektiğine bile inanmıyor. Onun için her şey yolunda. Kadının evlilikleri hakkında ki söyledikleri:
10 yıldır evliyim ve kocam hiç büyümeyecek. Hala genç erkeklerin yaptığı şeyleri yapıyor, bekar gibi davranıyor. Sürekli erkek arkadaşları ile vakit geçiriyor, her hafta sonu futbol maçı izlemeye gidiyor, haftada bir iki gün halı sahada top oynamaya gidiyor. Arabası ile çocuklarından ve benden daha çok ilgileniyor, ailesinden çok kendini düşünüyor. Arada bir çocuklara odanıza gidin ödevlerinizi yapın diyor. Ortak hiçbir şey konuşmuyor ve yapmıyoruz. Tek konuştuğumuz Yemek hazır mı?, gömleğimi ütüledin mi? Bana ve çocuklara en son ne zaman güzel bir şeyler söyledi hatırlamıyorum. Sözlü tartışmalarımız olsa da fiziksel şiddet hiç olmadı, zaten o karakterde bir adam değil. Endişeliyim çünkü çocuklarım büyüyor ve korkarım ki bu onları kötü şekilde etkileyecek. Mutlu bir eş değilim, umutsuzca yardım ihtiyacım var. Evliliğimi kurtarmak istiyorum. Çiftlere danışmanlık yapan bir uzmana gitmemiz gerektiğin söyledim ama kabul etmedi. Koca olmayı bile reddeden eşimi evlilik terapisine gitmeye nasıl ikna edebilirim? Evliliğimin bitip bitmediğini nasıl anlayabilirim?”

Cevap: Yapamazsın.
 
 Eğer eşiniz mutsuz bir evlilik içinde yaşamaktan hoşnut ise ve böyle yaşamaya devam etmek istiyorsa onu çiftlere danışmanlık hizmeti veren bir uzmana götürmeye ikna edemezsiniz. Ona göre, evliliğinizde sorun yoktur, çocuklarınız sağlıklı ve karınları tok. Babalık ve kocalık görevini yerine getirdiğini düşünüyordur. Mutlu bir eş olmadığınızı fark etmeyebilir veya hatta umursamaz bile. Ona göre problem olmayan şeyleri sizin abarttığınızı düşünüyordur. Kendi hayatından memnun ve değişecek bir sebebi yok.
 
Çift Terapisi Olmadan Kötü Giden Evlilik Kurtarılabilir Mi?
ZOR!!..

Evliliğinizi danışmanlık olmadan devam ettirebilmeniz için bazı öneriler paylaşmak istiyorum. Amacım eşleri çift terapisine gitmeyi kabul etmeyenleri evliliklerini devam ettirmek için cesaretlendirmek ve onlara yardımcı olmak.
Eşler birlikte danışmanlığa gitmeden mutsuz bir evliliği nasıl kurtaracağınız konusunda ipuçları ararken, evlilik ile ilgili özlü sözlerden ve hızlı ipuçlarından daha fazlasına ihtiyacınız var. Hayatınızı değiştirecek net bir cevap veya sihirli bir değnek bulamazsınız. Ancak, hayatınızı ve evliliğinizi nasıl gördüğünüz ve nasıl değiştireceğiniz konusunda birkaç önerim var.
  • Evliliğinizle ilgili gerçekleri kabul edin
Gerçeği duygusal yönden kabul etmek, onu beyninizle kabul etmekten farklıdır. Kabul etmek, artık gerçekle savaşmayacağınız anlamına gelir. Kabul etmek, evliliğinizin mutlu olmasını istemediğiniz ve eşinizi değiştirmek istemediğiniz anlamına gelir. Ancak gerçeği kabul etmek, size güç ve cesaret kazandırarak hayatınıza farklı bir bakış açısı getirir.
Eğer gerçekleri kabul etmiyor ve eşiniz ile birlikte çift danışmanlığına gitmiyorsanız eşinizin kendi kendine değişmesini beklemeyin. Gerçeği kabul ederseniz, eşinizin kendi hayatında mutlu olduğunu ve değişmek istemediğini bilirsiniz.

Derin ruh düzeyinde mutsuz bir evliliğe dair gerçekleri kabul etmek acı verici ve zor… ama tek yol bu.
  • Evlilik ile ilgili hayallerinizin tükenmesini boş verin
Evlendiğiniz zaman, hayatınızı eşinizle birlikte bir ömür boyu mutlu geçireceğiniz konusunda heyecanlıydınız. Hayatınızda size bir yol arkadaşı olacağına, sonsuza dek mutlu bir şekilde yaşayacağınızı düşünüyordunuz. Çift danışmanlığı ve evliliğinizi nasıl kurtaracağınıza dair herhangi bir yardım arayacağınız aklınıza bile gelmiyordu.
Evliliğinizin kötü gitmesi babanızı kaybetmek kadar sizi üzüyor olabilir.
  • Mutlu olmak için neye ihtiyacınız olduğunu keşfedin
Yalnız kalın, kendinize zaman ayırın. Kendimizi, özellikle de mutsuz bir evliliğin acısı ile uğraşmak istemediğimiz zaman, gürültü kalabalık ortamların iyi geleceğini düşünür ve herhangi bir aktiviteyle dikkatimizi dağıtabileceğimize inanırız.. Ama insanlardan, sorumluluklardan, internet ve televizyon gibi dikkat dağıtıcılardan uzak durmazsanız size neyin huzur ve neşe getireceğini söyleyen küçük sesi asla duymazsınız.
Kötü giden evliliğiniz için hedeflerinizi belirlemelisiniz. Tabii ki “mutlu evlilik” bunlardan biri ama bu çok genel. Bunun yerine, ilişkinizi düzeltebileceğini düşündüğünüz belirli hedefler belirlemelisiniz.
  • Değiştirebileceğiniz şeylerden başlayın
Mutsuz evliliğiniz ile ilgili gerçeği kabul edin. Hayallerinizin sonuna geldiğiniz gerçeği ve ilişkinize dair umutlarınızın tükenmesi sizi üzüyor olabilir. Hayatınızda mutlu olmanız için neye ihtiyacınız olduğunu keşfetmek için zaman ayırın...
Belki de “evliliğinizi korumanın” en iyi yolu, her şeyi serbest bırakmaktır. Eşinizin farklı biri olmasını umut etmeyi bırakın. Onu değiştirmeye çalışmaktan vaz geçin. Beklentilerinizi ve umutlarınızı terk edin. Tek başına gitmeyi düşündüğünüz evlilik danışmanlığının mutsuz evliliğinizi kurtarabileceğini ve size tutunacak farklı bir dal bulacağı fikrini unutun. Eşinizin değişmeyeceğini bilerek kendinize ve çocuklarınıza ikinci üçüncü dördüncü şansları verin.
Hayatınız ile ilgili neleri değiştirebilirsiniz? Bunun üzerinde çaba sarf edin. Neyi değiştiremeyeceğinizi biliyorsunuz; kocanızın davranışlarını, kötü zamanlarda ona söylediğiniz şeyleri, geçmişte paylaştığınız hayatı, kendi ailelerinizi, ve önemlisi sahip olduğunuz çocukları. Ama neyi değiştirebilirsiniz?
  • Geleceğiniz hakkında ne düşündüğünüzü
  • İçinizde yaşamasına izin verdiğiniz duygu ve heyecanları
  • Duygusal, ruhsal ve fiziksel olarak sağlıklı olmak için yaptıklarınızı
  • Eşinizin hal ve davranışlarına karşı nasıl cevap verdiğinizi
  • Kendinize nasıl davrandığınızı
  • Eşiniz ile olan ilişkinizde kabul ettiğiniz ve kabul etmediğiniz şeyleri
  • Mutsuz evliliği” nasıl tanımladığınızı
değiştirebilirsiniz!!!!

Bunlar değiştirebileceğiniz şeylerin bazıları. Bu listesi aslında sonsuzdur. Her mutsuz evlilik için bu listenin altına birçok şey eklenebilir. Kendi ilişkinizi düşünüp bu listenin altına birçok madde ekleyebilirsiniz.
  • Bundan sonra ne yapacağız?
Eşiniz sinirli, bencil, mutsuz ve sizden uzak duran biri ve çift terapilerine götürmeye ikna edemiyorsanız evliliğinizi ayakta tutmak için;
Kendi Gücünüze Güvenin. Mutsuz bir evliliğin içinde olabilirsiniz ve çift danışmanlığı sizin için bir seçenek olmayabilir. Mutlu bir evlilik sizin için uzak olabilir… ama kendinizi kurtarabilirsiniz. Gerçeği kabul etmek ve hayatınıza devam etmek için güç ve cesarete sahipsiniz. Kimsenin sizin evliliğinizi ayakta tutmak için cesaretinizi kırmasına izin vermeyin. Umutsuz konuşmalara kulak asmayın.
Düşünce ve duygularınızı içinizde yüksek bir ses ile dillendirin. Kendi kendinize neyi değiştireceğinizi bulamıyorsanız bir psikologdan yardım alabilirsiniz. Yazmayı deneyebilirsiniz! Belki kendi günlüğünüze, belki sosyal medya hesabınıza, kişisel blog'unuza açık açık yazabilirsiniz. Açık açık yazamıyorsanız takma bir isim kullanarak deneyebilirsiniz. Yazmak, size açıklık ve iç görü getirir ve hislerinizi işlemenize yardımcı olabilir. Yazarken eğlence katmayı unutmayın, belki ilişkiniz parodilere konu olacak kadar eğlencelidir.

Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar bölümüne de yazabilirsiniz!

Tavsiye vermemekle birlikte altına yorum yazmaya çalışacağım. Sizden önce düşüncelerini yazan biri olmuşsa sizde kendi yaşadıklarınızı düşünerek yorum yapabilirsiniz.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder